Suhdeanarkia

Suhdeanarkia tarkoittaa avointa suhtautumista erilaisiin ihmissuhteisiin, sitä ettei ihmissuhteissa pyri mihinkään tiettyyn ulkoa annettuun muotoon (kuten esimerkiksi yksiavioinen parisuhde tai ystävyyssuhde joka ei juuri sisällä kosketusta) vaan antaa suhteiden kehkeytyä juuri siihen muotoon, mikä on luontevinta. Suhdeanarkiaan liitetään myös oletus avoimesta ja rehellisestä kommunikaatiosta. Suhdeanarkiaa ei ole toisen selän takana säätäminen.

Suhdeanarkian ei ollenkaan tarvitse liittyä kinkyilyyn mutta kirjoitan siitä silti koska se ei myöskään ole ihan valtavirtaa. Nostan tässä myös esiin mitä suhdeanarkia omalla kohdallani tarkoittaa kinkyilyn näkökulmasta.

Olen tällä hetkellä kahdessa suhteessa joihin kumpaankin kuuluu olennaisena osana seksi ja muu läheisyys. Kummallakin kumppanillani on myös muita suhteita, ja itsekin olen vapaa tapailemaan muita. Sattumalta kumpikin kumppaneistani on dominoiva ja kumpikin nauttii siitä että saa ottaa minut rajusti.

Kun suhteita on samaan aikaan enemmän kuin yksi, huomaa selvemmin miten vuorovaikutus eri ihmisten kanssa muotoutuu erilaiseksi ja miten eri ihmisten seura aktivoi itsestä eri puolia.

Toisen kanssa minusta tulee rääväsuinen riiviö tai vaihtoehtoisesti hellyydenkipeä sylikissa. Toinen saa minut kyseenalaistamatta alistumaan, kokeilemaan rajojani ja astumaan niiden ulkopuolelle, aina uudestaan.

Monisuhteisuus vapauttaa monella tasolla. Se vapauttaa liioista yhteen ihmiseen kohdistuvista odotuksista, jotka voivat johtaa pettymyksiin ja turhautumiseen. Se vapauttaa myös ulkoa annetuista normeista. Sen sijaan että suhteeseen pitäisi kuulua tietyt asiat, esimerkiksi yhteen muuttaminen, seksi ja arjen jakaminen, nämä asiat voidaan sopia tapauskohtaisesti.

Tämän kuvion alkuvaiheessa oli vielä hieman syyllinen olo kun kerroin toiselle kumppanilleni meneväni sen toisen luo. Niin lujassa monogamiaoletus oli juurtuneena! Vähitellen olen oppinut luottamaan siihen, että tällainen tapa olla suhteissa on kaikille ok.

Toisen kumppanin aikaansaamat jäljet kehossani eivät ole uhka toiselle, eivätkä varsinkaan jotain, mitä pitäisi peitellä tai selitellä. Enkä olisi vielä muutama kuukausi sitten uskonut voivani aidosti kiinnostuneena ja kiihottuen kuunnella kun kumppanini kertoo tuoreista seksikokemuksistaan muiden kanssa.

Jotta homma toimisi, tarvitaan kaikilta osapuolilta hyviä kommunikaatiotaitoja, rehellisyyttä omien tunteiden ja tarpeiden suhteen, valmiutta neuvotella, aikatauluttaa ja tehdä kompromisseja sekä terveellä pohjalla olevaa itsetuntemusta.

Ota osaa keskusteluun

2 kommenttia

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create your website with WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: